Nyomtatás

Karrier sarok

Önéletrajz

Az önéletrajzunkat tartalmazó boríték egy igen vaskos csomag is lehet. Tehetsz bele kísérőlevelet, motivációs levelet, ajánlólevelet, bizonyítványmásolatokat. Sőt ezek közül néhányból nem csak egyet, de többet is rakhatsz a csomagba.

A fent felsoroltak mellé akár referenciák is kerülhetnek, de ügyelj arra, hogy mindig azokat a dokumentumokat juttasd el a potenciális munkaadónak, amik lényegesek a megpályázott állás szempontjából! Például csak azokat a bizonyítványmásolatokat csatold, amelyek fontosak a célálláshoz!

Első tanácsok

Írj és fogalmazz áttekinthetően, világosan!

Pozitív hangvételt használj!

Törekedj a pontosságra, tömörségre!

Ha nem kérik külön a kézírást, használj írógépet vagy szövegszerkesztőt!

Az igazat írd!

Ügyelj a helyesírásra!

A papírnak csak az egyik oldalára írj! Ne használj füzetből kitépett (vagy gyűrött) lapot!

 

Telefonos megkeresés

Telefonálás - alapszabályok

Sok esetben elkerülhetetlen, ám hatékony és célravezető a lehetséges munkaadóval telefonon felvenni a kapcsolatot:

-          de megkeresheted spontán módon, anélkül, hogy az adott cég nyilvánosan állást hirdetett volna.

-          jelentkezhetsz egy megjelent álláshirdetésre.

-          és érdeklődhetsz a már beküldött önéletrajzod felől.

Néhány általános tanács:

Mielőtt felemeled a kagylót, gondold át, mit fogsz mondani, mi az, amit feltétlenül szeretnél megtudni.

Beszélj tömören, lényegre törően és érthetően.

Mindig legyen kéznél papír és írószerszám, amikor telefonász, ne a beszélgetés közben kelljen ezeket keresgetni, ha valamit szeretnél leírni.

Olyan telefont használj, amely nem lep meg váratlan pillanatokban az alábbi üzenettel: Az ön egyenlege 15 másodperc múlva lejár...

Még néhány tanács

Figyelj arra, hogy mikor telefonálsz!
A délelőtti órák a legalkalmasabbak a telefonálásra, mert akkor már az illetékes valószínűleg elfogyasztotta a reggeli kávéját, de még nem gondol az ebédre. Semmiképp se telefonálj késő délután, ilyenkor a legtöbb munkahelyen már sokaknak a hazamenés és a pihenés körül forognak a gondolatai.

Nem mindegy, hogy kit keresel!
Egy kis cégnél hiába is szeretnél a személyzeti vezetővel beszélni, ott olyan nincs. Kérd inkább a cégvezetőt, ő az illetékes ilyen ügyben. Nagyvállalatoknál viszont mindenképp a HR osztályhoz kell fordulnod, ők foglalkoznak ezekkel az ügyekkel nem pedig a cég vezetője.

Bánj ügyesen a titkárnőkkel! 
Ne mondd meg nekik, hogy állásügyben telefonálsz, mert akkor valószínűleg azt a választ kapod, hogy nincs most szabad állás. Ragaszkodj (kedvesen, de határozottan), ahhoz, hogy az illetékes munkatársával szeretnél beszélni. Kerüld az összeütközést a titkárnővel, légy tisztelettudó és illedelmes!

Gyakorolj, rangsorolj! 
Hívd először a kevésbé fontos cégeket, azokat, amelyeknél a legkevésbé szeretnél elhelyezkedni. Rajtuk keresztül gyakorlatot szerzel a telefonálásban, így amikor már az igazi kiszemelt céget hívod, profi leszel!

Tippek a kísérőlevél írásához

A kísérőlevél legalább olyan fontos, mint maga az önéletrajz. Ha jelentkezel egy munkahelyre, soha ne küld önéletrajzodat kísérőlevél nélkül. Kár lenne kihagyni ezt a lehetőséget, mert ez igencsak hatásos eszköz arra, hogy megkülönböztesd magad másoktól.

Egy-két tipp ahhoz, hogy kísérőleveled elérje a célját és biztosítsa számodra azt, hogy behívjanak állásinterjúra:

 • Ha csak lehet, szerezd meg annak a bizonyos személynek a nevét, aki a leveled olvasni fogja. Ez igényel egy kis utánjárást, és néha lehetetlen ezt kinyomoznod, de mindenképp érdemes foglalkozni vele. Ha ez mégsem sikerül, akkor használd a Tisztelt Hölgyem/Uram megszólítást, ha tudod, hogy kinek kell küldened a kísérőlevelet, akkor szólítsd nevén az illetőt.
 • A kísérőleveled fejléce legyen ugyanaz, mint önéletrajzodé, ez profizmusra utal és látják, hogy odafigyelsz a részletekre is.
 • Utalj az elért eredményeidre a kísérőleveledben és az önéletrajzodban is. Hangsúlyozd ki és számokkal is utalj a sikereidre. Kíváncsivá teheted a levél olvasóját, hogy „ki is lehet ez az ember, akinek sikerült egy év leforgása alatt 54 %-kal növelnie az eladásokat", így több esélyed van arra, hogy az önéletrajzodat elolvassák, vagy behívjanak egy személyesen elbeszélgetésre.
 • Adj meg konkrét dátumot, hogy Neked mikor lenne alkalmas a személyes találkozásra az időpont, vagy jelezd azt, hogy időpont egyeztetése céljából keresni fogod őt az adott napon, telefonon.
 • A kísérőleveledet, és mint minden más marketing anyagot a következőképpen építsd fel:
  • a figyelem felkeltése
  • az érdeklődés felébresztése
  • a termék iránti vágy kialakítása
  • akcióra való felhívás
  • Vagyis mutatkozz be megfelelő módon, írd le, hogy miért van szüksége rád a munkaadónak és, hogy mikor tud veled kapcsolatba lépni.
  • Végül, de abszolút nem utolsó sorban, olvasd el Te is és olvastasd át megbízható ismerőseiddel (többel is, ha szükséges) kísérőleveled egészen addig, amíg biztos nem vagy abban, hogy nincsen benne helyesírási hiba.