Print

Állásinterjú pontokban (2)

Az interjú

A személyes találkozó a kiválasztási folyamat megkerülhetetlen részét képezi. Egy jól megírt önéletrajz és kísérőlevél végeredményben a személyes megbeszélésre jelenti a "beugrót". Nagyon sok álláskereső - különösen a pályakezdők - félnek az állásinterjútól. Félned azonban semmiképpen sem szabad, mivel az állásinterjú során az első benyomás igen fontos. Legcélszerűbb úgy felfogni az egészet, mint egy kötetlen beszélgetést.

Magának az interjúnak a feladata az álláskereső szempontjából az önéletrajzában feltüntetett tények tartalommal való megtöltése. Minden HR szakemberben az önéletrajzod és a kísérőleveled alapján kialakul rólad egy kép. Ez a kép többféle lehet, s ennek bármilyen irányban való megváltoztatására kiválóan alkalmas az interjú.

A kölcsönös ismerkedési folyamat abban a pillanatban elkezdődik, ahogy belépsz az épületbe, ezért érdemes már az első pillanattól kezdve magabiztosan, határozottan viselkedni. A megfelelő kép kialakításában az öltözködésnek, a viselkedésnek és az interjúztató kérdéseire adott válaszaidnak van/lesz kiemelkedő szerepe.

Öltözködés

Mind a férfiak, mind a nők öltözködésére igaz, hogy az ne legyen hivalkodó, de megjelenésünk mindenképpen legyen ápolt, igényes. Mindenképpen kerüljük a farmerban, tornacipőben való megjelenést. Semmiképpen se viseljünk olyan ruhát, amely kényelmetlen, ezért elvonja a figyelmünket a kérdésekről.

A felvételiztető első benyomása már járása, kézfogása vagy éppen öltözködése alapján kialakul - ezekre különösen figyelmet kell fordítania. Kerülje a túlzott gesztikulációt, de ne kerülje a kérdező tekintetét (ez azt az érzést keltheti benne, hogy Ön nem őszinte). Az öltözködésre vonatkozó általános szabály az ápoltság, a tiszta, vasalt ruházat és a gondozott cipő. Figyeljen oda a ruha hosszára, a nyakkivágásra - inkább elegáns legyen, mint kihívó. Hölgyeknek a nappali, visszafogott smink ajánlott, műköröm semmiképp! Próbáljon meg úgy öltözködni, mint leendő munkatársai vagy a megpályázott munkakör betöltője mindennapi munkájuk során.

Viselkedés

Viselkedésünknek az egész interjú során magabiztosnak kell lennie. Bizonyos alapvető szabályokat természetesen mindemellett is be kell tartanunk:

 • A köszönést semmilyen körülmények között ne felejtsük el!
 • Az interjúztatóval való találkozáskor illik előre köszönni.
 • Köszönéskor kezet kell nyújtani az interjúztatónak (ha az illető hölgy, akkor is).
 • A nevedet jól érthetően mondd el a bemutatkozáskor!

Az interjú során kerülni kell:

 • a közhelyes megfogalmazásokat,
 • a túl élénk gesztikulálást,
 • a felesleges szellemeskedést.

Az interjúztató kérdéseire adott válaszok

Az állásinterjú során interjúpartnered különböző témakörökben fog hozzád kérdéseket intézni. A kérdései érinteni fogják tanulmányaidat, korábbi munkahelyeidet, valamint azt, hogy miért szeretnél náluk dolgozni. Bizonyos kérdések előfordulásában biztos lehetsz:

 • Miért nem dolgozik jelenleg? (Miért szeretné otthagyni jelenlegi munkahelyét?)
 • Mikortól tudna munkába állni?
 • Mik a rövid, illetve a hosszú távú tervei?
 • Mekkora juttatásban gondolkozik?

A fizetés kérdését az interjú elején semmiképpen se hozzuk fel, sőt ha lehet várjuk meg, amíg az interjúztató felveti ezt a kérdéskört. Nagyobb cégek esetében az első interjún nem szokott szóba kerülni a fizetés kérdése, csak a második vagy a harmadik interjúkörben, ahová már csak az igazán alkalmas jelentkezőket invitálják meg. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a nagy multinacionális vállalatok bérstrukúrája gyakran igen kötött, ezért az interjúztatónak nem is nagyon áll módjában változtatni a megadott béren. Minden esetben ajánlott megérdeklődni az ismerősöktől, körülnézni az interneten, hogy az adott pozícó esetében, a te tapasztalatoddal mennyi az átlagos fizetés. Ennél az értéknél sokkal többet nem érdemes kérni a bértárgyaláson.

Készüljön fel a cégből!

Sokat elárul érdeklődéséről az, hogy mennyire ismeri a céget, amelynél megpályázza az állást. Célszerű a következő tényeket ismerni a vállalatról:

 • tevékenységi köre (termékek, szolgáltatások)
 • milyen piacon tevékenykedik (hazai, nemzetközi, piaci részesedés)
 • árbevétel, éves jelentések, beruházások
 • vevőköre, célcsoportja
 • konkurencia
 • aktuális hírek, újságcikkek (nem árt megnézni a cég honlapját is, ha van)

Ha jobban ismeri a céget, az mindenképpen csak előnyére válik. Például segít döntenie abban is, hogy valóban ott akar-e dolgozni. Még az is kiderülhet az ismerkedés folyamán, hogy a cég nem nyújt megfelelő karrier- vagy képzési lehetőségeket, vagy nem olyan a szervezeti kultúrája, amit Ön hosszú távon el tudna fogadni.