Print

Karrier sarok (2)

Önéletrajz

Az önéletrajzunkat tartalmazó boríték egy igen vaskos csomag is lehet. Kerülhet bele kísérőlevél, motivációs levél, ajánlólevél, bizonyítványmásolat. Sőt ezek közül néhányból nem csak egyet, de többet is rakhatunk az egyre növekvő csomagba.

A fent felsoroltak mellé akár referenciák is kerülhetnek, de ügyeljünk arra, hogy mindig azokat a dokumentumokat juttassuk el a potenciális munkaadónak, amik lényegesek a megpályázott állás szempontjából! Azaz például csak azokat a bizonyítványmásolatokat csatoljuk, amelyek fontosak a célálláshoz!

Első tanácsok

 1. Írj és fogalmazz áttekinthetően, világosan!
 2. Pozitív hangvételt használj!
 3. Törekedj a pontosságra, tömörségre!
 4. Ha nem kérik külön a kézírást, használj írógépet vagy szövegszerkesztőt!
 5. Az igazat írd!
 6. Ügyelj a helyesírásra!
 7. A papírnak csak az egyik oldalára írj! Ne használj füzetből kitépett (vagy gyűrött) lapot!

Az önéletrajz mintát megtekintheted itt >>

Telefonos megkeresés

Telefonálás - alapszabályok

Sok esetben elkerülhetetlen, ám hatékony és célravezető a lehetséges munkaadóval telefonon felvenni a kapcsolatot:

 1. Megkeresheted spontán módon, anélkül, hogy az adott cég állást hirdetett volna.
 2. Jelentkezhetsz egy megjelent álláshirdetésre.
 3. Érdeklődhetsz beküldött önéletrajzod felől.

Néhány általános tanács:

 1. Mielőtt felemeled a kagylót gondold át mit fogsz mondani, mi az, amit feltétlenül szeretnél megtudni.
 2. Beszélj tömören, lényegre törően és érthetően.
 3. Mindig legyen kéznél papír és írószerszám, ne a beszélgetés közben kelljen azokat megkeresni.
 4. Olyan telefont használj, amely nem lep meg váratlan pillanatokban az alábbi üzenettel: Az ön egyenlege 15 másodperc múlva lejár...

Még néhány tanács

 • Figyelj arra, hogy mikor telefonálsz!
  A délelőtti órák a legalkalmasabbak, akkor amikor az illetékes valószínűleg már elfogyasztotta a reggeli kávéját, de még nem gondol az ebédre. Semmiképp se telefonálj késő délután, ilyenkor a legtöbb munkahelyen már sokaknak a hazamenés és a pihenés körül forognak a gondolatai.
 • Nem mintegy, kit keresel!
  Egy kis cégnél hiába is szeretnél a személyzeti vezetővel beszélni, ha nincs olyan. Kérd inkább a cégvezetőt, ő az illetékes ilyen ügyben. Nagyvállalatoknál viszont mindenképp a HR osztályhoz kell fordulnod, nem fog az RT igazgatótanácsa foglalkozni veled.
 • Bánj ügyesen a titkárnőkkel!
  Ne mondd meg nekik, hogy állásügyben telefonálsz, mert akkor valószínű, hogy azt a választ kapod, hogy nincs most szabad állás. Ragaszkodj, ahhoz, hogy az illetékessel szeretnél beszélni, de ugyanakkor kerüld az összeütközést a titkárnővel, légy tisztelettudó és illedelmes!
 • Gyakorolj, rangsorolj!
  Hívd először a kevésbé fontos cégeket, azokat, amelyeknél a legkevésbé szeretnél elhelyezkedni. Rajtuk keresztül gyakorlatot szerzel a telefonálásban; mikor az igazi kiszemelteked hívod, már profi leszel!

Tippek a kísérőlevél írásához

A kísérőlevél legalább olyan fontos, mint maga az önéletrajz, ha jelentkezünk egy munkahelyre, soha ne küldjük önéletrajzunkat kísérőlevél nélkül, kár lenne kihagynunk ezt a lehetőséget, minthogy ez igencsak hatásos eszköz arra, hogy megkülönböztessük magunkat.

Egy-két tipp ahhoz, hogy kísérőlevelünk elérje célját és biztosítsa számunkra az állásinterjút:

 • Hacsak lehet, szerezzük meg annak a bizonyos személynek a nevét aki a levelet olvasni fogja, ez igényel egy kis utánjárást, néha lehetetlen, de mindenképp érdemes foglalkozni vele. Ha ez nem sikerül, akkor használjuk a Tisztelt Hölgyem/Uram megszólítást, de ha igen, akkor szólítsuk nevén az illetőt.
 • Kísérőlevelünk fejléce legyen ugyanaz mint önéletrajzunké, ez profizmusra és a részletekre való odafigyelésre utal.
 • Utaljunk elért eredményeinkre a kísérőlevélben, akárcsak önéletrajzunkban. Hangsúlyozzuk ki és számokkal is utaljunk sikereinkre. Kíváncsivá tehetjük olvasónkat arra, hogy ki is lehet az "az ember akinek sikerült egy év leforgása alatt 54 százalékkal növelnie az eladásokat", így több esélyünk van arra, hogy önéletrajzunkat elolvassa vagy személyesen is megismerjen bennünket.
 • Adjunk meg egy konkrét dátumot amikor megkeressük irodáját egy, a személyes találkozásra megfelelő időpont egyeztetése céljából.
 • Ahogy minden marketing anyagnak, úgy a kísérőlevélnek is a következőképpen kell felépülnie:
  • a figyelem felkeltése
  • az érdeklődés felébresztése
  • a termék iránti vágy kialakítása
  • akcióra való felhívás
 • Tehát megfelelő módon bemutatkozunk, leírjuk miért van szüksége ránk a munkaadónak és, hogy mikor fogunk vele kapcsolatba lépni.
 • Végezetül, de abszolút nem utolsó sorban, olvassuk és olvastassuk át megbízható ismerőseinkkel egészen addig, amíg biztosak nem vagyunk abban, hogy nincsen benne helyesírási hiba.

Motivációs levél (kíséről levél) mintát megtekintheted itt >>